Veelgestelde vragen

Aanmelden

Hoe kan ik mij aanmelden?

Je kunt het aanmeldformulier digitaal invullen.

Woon je in Westland en zit je in Westland op een basisschool? Dan heb je het ISW Magazine ontvangen via de basisschool met daarin een aanmeldformulier.

Wanneer weet je of je bent toegelaten op de school van je keuze?

Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging. Dan gaan wij ermee aan de slag. Vóór de meivakantie ontvang je bericht van ons over de definitieve plaatsing.

Wanneer is de kennismakingsdag?

Op 30 juni 2022 kom je een middag bij ons op school. Je kunt dan kennismaken met je klasgenoten en je mentor.

Algemeen

Wat betekent ISW?

ISW staat voor Interconfessionele Scholengroep Westland.

Wat betekent Interconfessioneel?

ISW is een interconfessionele scholengroep. Dat betekent dat we werken vanuit Christelijke (protestants en katholieke) waarden en normen. Iedereen die zich hierin kan vinden is van harte welkom op onze scholen. De belangrijkste kernwaarden zijn:

 • Vertrouwen, transparantie en veiligheid
 • Ontwikkeling en innocatie
 • Kwaliteit en degelijkheid
 • Respect – erkennen van en goed omgaan met verschillen
 • De lerling en het primaire proces centraal

Met deze uitgangspunten helpen we je je te ontwikkelen tot volwaardige wereldburgers die een bijdrage leveren aan de samenleving. Tot volwassenen die omzien naar hun medemens en het milieu.

Wat is een elektronische leeromgeving (ELO)?

Bij een ELO kun je leren via de computer. Je kunt bijvoorbeeld extra informatie krijgen per vak. Je kunt lessen oefenen. En je kunt ook berichten uitwisselen met andere leerlingen en docenten.

Hoeveel leerlingen zitten er op deze school?

 • Op ISW Hoogeland zitten ongeveer 1.770 mavo-, havo- en vwo-leerlingen.
 • Op ISW Gasthuislaan zitten ongeveer 950 havo- en vwo-leerlingen. 
 • Op ISW Irenestraat zitten ongeveer 400 Vakcollege-, kader/mavo, mavo- en mavo/havo-leerlingen. 
 • Op ISW Sweelincklaan zitten ongeveer 550 kader/mavo, mavo en mavo/havo-leerlingen en Montessori mavo, havo en vwo. 
 • Op ISW Westland Vakcollege zitten ongeveer 400 leerlingen Vakcollege (vmbo bl en kl).
 • Op ISW Westland Praktijkcollege zitten ongeveer 300 Praktijkonderwijs leerlingen.

In totaal zitten er bijna 4.400 leerlingen op de ISW scholen.

Hoe vind ik mijn weg in de school?

Let maar op, je zult heel snel de weg weten. Daar helpen we je bij. De eerste schooldagen laten we je zien waar de lokalen zijn. Ook kijken we even op andere plekken in de school. Bijvoorbeeld in de mediatheek en de gymzaal.

Blijf je alle jaren bij ons op school?

Zit je in een dakpanklas kader/mavo en ga je naar kader? Dat kan alleen op ISW Westland Vakcollege.

Zit je in een dakpanklas mavo/havo en ga je naar de havo? Dat kan alleen op ISW Gasthuislaan of ISW Hoogeland. 

Bij ISW Sweelincklaan kun je terecht voor montessorionderwijs. Na het derde leerjaar havo of vwo,  stroom je door naar ISW Gasthuislaan.

Soms wissel je dus van school.

Naar je nieuwe school

Hoe kom ik aan boeken en andere materialen?

De schoolboeken krijg je gratis van school. In juni hoor je hoe je ze kunt bestellen. Dat gaat via internet. Je krijgt je boeken daarna thuisbezorgd of je krijgt ze via school. Ook hoor je dan wat je nog meer moet kopen, zoals een agenda, etui, passer, rekenmachine en gymkleding. 

Mag ik ook opgeven bij wie ik in de klas wil?

Jazeker! In mei krijg je van ons een formulier waarop je kunt invullen bij wie je graag in de klas zou willen. Natuurlijk moet diegene dan wel hetzelfde advies hebben gekregen. Wij beloven niets, maar gaan wel ons best voor je doen.

Kun je makkelijk vrienden worden met andere leerlingen?

Net als jij komen alle eersteklassers van een basisschool. Misschien ken je een paar leerlingen nog van je eigen groep acht. Maar de meeste leerlingen zijn nieuw voor je. Er zijn dus nog geen groepjes gevormd. Je kunt dus met iedereen vrienden of vriendinnen worden.

Mag ik een schoolagenda kopen die ik zelf leuk vind?

Je mag de agenda kopen die jij leuk vind. Zolang er geen dingen in staan die niet heel netjes zijn, ben je er vrij in. Een tip: koop een overzichtelijke agenda. Dan zie je meteen welk huiswerk je nog te doen hebt.

Hoe kom ik aan een kluisje?

Iedere leerling krijgt een eigen kluisje op school. Dat huur je voor een klein bedrag. Je kunt er je jas kwijt, maar ook boeken. Dan hoef je er niet de hele dag mee te sjouwen. Tijdens de pauze wissel je gewoon even met de boeken die je al hebt gebruikt.

Zijn er ook pauzes?

Ja, natuurlijk. Na elke twee tot drie lesuren heb je een pauze van twintig of dertig minuten. Op het Praktijkcollege heb je na elke twee tot drie lesuren een pauze van een kwartier of een grote pauze van een half uur.

Kun je eten en drinken kopen in de aula?

Ja, tijdens de pauzes kun je een lunch en tussendoortjes kopen in de aula.

Ben ik op woensdagmiddag vrij, net als op de basisschool?

Dat zou kunnen, maar dan is dat toeval. Je hebt ongeveer 32 lesuren per week. Die zijn verdeeld over vijf schooldagen. Je kunt dan een dag hebben met maar vijf lesuren. Dan ben je om ongeveer 12.30 uur klaar. Je kunt ook wel eens een dag met acht lesuren hebben.

Welke regels zijn er op school?

Op elke school zijn regels. Deze staan op de site van de school.

Zijn er dingen die niet mogen op school?

Zeker, maar belangrijker is wat we van je verwachten: gewoon dat je je naar elkaar toe netjes gedraagt en eerlijk bent. Dat je rekening houdt met andere leerlingen en medewerkers in de school (respect). Als iedereen dat doet, komt het vanzelf wel goed en is het voor iedereen fijn om op school te zijn. Dat is belangrijk. En als het mis gaat, dan helpen we je.

Een enkele regel: je mag in het gebouw geen kauwgom kauwen. Ook mag je in de school geen pet dragen. Dat hoort net als veel andere zaken gewoon bij je netjes en respectvol gedragen.

Mag ik mijn mobiele telefoon meenemen?

Bij ISW Hoogeland zijn mobiele telefoons en oortjes niet toegestaan in de school. Leerlingen die op een Chromebook werken, maken soms wel gebruik van oortjes (alleen tijdens het werken). 

Waar laat ik mijn fiets?

Je zet je fiets in de fietsenstalling.

Is er een lift in het gebouw?

Ja, er is een lift. Niet iedereen mag de lift zomaar gebruiken. Als je van de dokter geen trappen mag lopen, maken we een uitzondering. Wel mag je dan een andere leerling even vragen je te helpen in de lift. Bijvoorbeeld om je tas te dragen. Zeg het even op school dat je de lift wilt gebruiken. Dan zorgen wij voor een sleutel om de lift te bedienen.

Klassen en niveaus

Wat gebeurt er in de vwo-klas?

In deze klas geven wij vanaf het begin les op vwo-niveau. Verder krijg je in deze klas in de loop van het jaar twee extra modules (dit jaar kunst en cryptologie).

Hebben jullie ook gymnasium?

Nee, op Hoogeland hebben wij geen gymnasium. Deze opleiding kun je alleen op ISW Gasthuislaan volgen.

Wat betekent een sportactieve school?

Wij zijn een sportactieve school. We hebben sporttoernooien en gevarieerde sportdagen. We hebben schoolteams in verschillende sporten en doen mee aan (landelijke) toernooien. We zijn altijd bezig om onze school nog sportiever te maken.

Lessen (vakken)

Welke vakken krijg ik in de eerste klas?

Je krijgt veertien vakken in de eerste klas: Levensbeschouwelijke vorming/Godsdienst, Nederlands, Frans, Engels, geschiedenIrenestraat, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, muziek, beeldende vorming, O&O (onderzoeken en ontwerpen), DVL (digitale vaardigheden les en lichamelijk opvoeding. Ook heb je een mentoruur (studieles). Je krijgt wel een uur extra Engels en Engels volgens het Cambridge Programma.

Welke talen leer je?

In de eerste klas heb je Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Frans. Van de drie morderne vreemde talen neem je er twee mee naar klas 2. Engels en Nederlands blijf je bij ons in alle jaren volgen.

Rooster

Kennismaken / Schoolkamp / Startweek

Kom ik op school voordat het schooljaar begint?

Ja, voor de zomervakantie kom je een middag bij ons op school. Je kunt dan kennismaken met je klasgenoten en je mentor.

Is er een kennismakingsweek en is die verplicht?

Ja, als je bij ons op school komt is er een kennismakingsweek. Het deelnemen aan de kennismakingsweek verplicht. Die week is belangrijk om kennis met elkaar te maken. Ook leer je met elkaar samenwerken. Heb je toch een reden om niet mee te gaan (bijvoorbeeld vanwege je gezondheid)? Bespreek dat dan even met je teamleider voor het eerste leerjaar.

Mentor / Coach

Wat is een mentor?

Mentor is een ander woord voor klassenleraar of –lerares. Je krijgt van je mentor gewoon les in een bepaald vak. Ook heeft je mentor elke week een apart mentoruur/studieles met de klas. Je kunt veel dingen met je mentor bespreken: je vragen, schoolresultaten en mogelijke problemen in de klas. Ook je ouders kunnen met vragen bij je mentor terecht.

Wat gebeurt er in het mentoruur?

Tijdens het mentoruur 'leer' je hoe je moet leren. Bijvoorbeeld: Hoe maak je een weekplanning? Hoe gebruik je je agenda? Hoe pak je het huiswerk aan? Wat zijn goede studiegewoonten? Handige weetjes, die je helpen om het goed te doen op school!

Wat zijn klassenleerlingen en wat doen ze?

Klassenleerlingen zijn leerlingen uit een bovenbouwklas, dus een hogere klas. Zij helpen de mentor regelmatig. En ook jóu helpen ze graag als je vragen hebt. Klassenleerlingen kennen de school heel goed en kunnen veel vragen beantwoorden. Ze helpen wel eens met huiswerkbegeleiding en ze gaan mee met de kennismakingsactiviteiten. Ook organiseren ze leuke activiteiten voor je klas, zoals een Sinterklaasfeest. Bij feesten zijn ze er ook bij. Je kunt heel goed bij hen terecht als je ergens mee zit. Zij helpen je een oplossing te vinden. Een klassenleerling weet wat het is om nieuw te zijn op een school: zij hebben die stap ook gemaakt. Daarom snappen ze meteen wat je bedoelt.

Leer ik ook hoe ik precies moet leren?

In het begin helpen we je goed op gang. Als je huiswerk krijgt, dan hoor je precies wat je moet doen. Verder geeft je mentor/coach een jaar lang elke week een studieles. In die les krijg je tips en adviezen om goed te leren.

Wat is leefstijl?

Alle brugklassen, behalve vwoCambridge, hebben één keer per week het vak leefstijl. Tijdens deze les leer je bijvoorbeeld hoe je samen zorgt voor een goede sfeer in de klas. Of hoe je plezierig met elkaar omgaat. En dat we pesten op onze school niet accepteren.

Wat is een afdelingsleider en leerlingcoördinator?

Een afdelingsleider heeft de leiding over een deel van de school. Een leerlingcoördinator regelt de aanwezigheid van de leerlingen en moet je je melden als je uit de klas bent gestuurd. Hij/zij bespreekt dan met jou wat er is gebeurd en hoe je het de volgende keer kunt voorkomen. Bij vragen of problemen kun je altijd even bij de afdelingsleider en leerlingcoördinator langs gaan.

Bij wie kan ik terecht als ik vragen of problemen heb?

Eerst ga je naar de mentor. Maar als je nu een probleem met je mentor hebt? Dan kun je dat bespreken met de teamleider. Die kan je ook helpen bij andere vragen of problemen. Op school hebben we ook een zorgteam. 

Wat doet een decaan?

Een decaan is iemand die je in een hogere klas pas tegenkomt. Hij of zij kan je helpen om na de onderbouw het profiel te kiezen dat het beste bij je past. Ook helpt hij of zij je als je na deze school weer naar een andere school wilt. Samen met de decaan kies je dan de beste opleiding voor jou.

Zorg voor de leerling

Als het niet zo lekker gaat, wie helpt me dan?

Elke klas heeft een eigen mentor. De mentor houdt de studieresultaten van jou en de andere leerlingen goed in de gaten. Ook let de mentor op de sfeer in de klas. Je kunt een mentor het best vergelijken met de meester of juf die je gewend was in groep acht van de basisschool. Hij kent je straks goed en je kunt altijd bij hem of haar terecht. Ook vertelt de mentor op de ouderavonden aan je ouder(s) of verzorger(s) hoe het met jou gaat op school.

Wat doe ik als ik gepest word?

We staan niet toe dat er iemand wordt gepest op school. In klas 1 doen we daarom een anti-pestproject. Word je toch gepest? Zeg het zo snel mogelijk tegen een docent of mentor/coach. Samen met de 'pesters' gaan we het probleem oplossen. We willen graag dat iedereen zich in school prettig en veilig kan voelen.

Als ik nog meer hulp nodig heb, bij wie kan ik dan terecht?

Er is een zorgcoördinator die precies weer bij wie je moet zijn. Als jij vertelt wat je wilt, dan kan de zorgcoördinator samen met jou en je ouders een oplossing zoeken.

Ik denk dat ik dyslectisch ben/ik ben dyslectisch. Wat doen jullie daarmee?

Heb je een dyslexieverklaring? Dan krijg je van school een dyslexiepas. Je hebt dan meer tijd bij een toets. Denk je dat je dyslexie hebt? Dan kun je tot de herfstvakantie via de mentor/afdelingsleider een aanvraag indienen om gescreend te worden. Komt uit die screening dat je mogelijk dyslexie hebt, dan gaan we aan de slag met een uitgebreide toets bij een orthopedagoog. Hier hangt een kostenplaatje aan. Na de uitgebreide toets krijg je een aantal maanden begeleiding van onze dyslexiecoördinatoren om vast te stellen of je echt dyslectisch bent. Na deze maanden doet een orthopedagoog opnieuw een test. Als dan blijkt dat je niet vooruit bent gegaan, dan zal de orthopedagoog een dyslexieverklaring afgeven en kun je van onze facilitering gebruik maken.

Ik heb ADHD. Wat doen jullie daarmee op school?

Als je ADHD hebt, houden de docenten daar rekening mee. Het is dan voor jou misschien moeilijk om je te concentreren in de klas. Daarom maken we daar afspraken over, samen met de teamleider, je mentor en de docenten. Soms ben je al geholpen met een andere plek in de klas, zoals vooraan. Slik je er medicijnen tegen? Meld het even bij je mentor op school.

Rapporten en cijfers

Kunnen mijn ouders op internet mijn cijfers bekijken?

Ja, dat kan! Aan het begin van het schooljaar krijg je een code. Als je daarmee inlogt op onze site, kun je zien welke cijfers je hebt gehaald.

Hoeveel rapporten krijg ik per jaar?

Een aantal keer per jaar krijg je een rapport. Op dat rapport staat het gemiddelde cijfer dat je tot dan toe voor het vak hebt behaald.

Hoe kan ik mijn cijfers verbeteren?

Wil je hogere cijfers? Dat begint met goed leren en altijd je huiswerk maken. Heb je een toets gemaakt en viel het cijfer tegen? Praat er dan over met je docent wat je fout hebt gedaan. Heb je moeite met een vak? Vertel het ook dan je docent. Hij of zij heeft zeker tips die je kunnen helpen. Of hoe je je goed kunt voorbereiden op een toets. En je docent legt je óók graag nog een keer uit hoe het precies zat met dat ene moeilijke onderwerp.

Wat gebeurt er als ik door ziekte een toets mis?

Als je een toets mist, dan maak je een afspraak met de docent. Dan kun je op een ander moment de toets inhalen. Soms is het niet nodig een toets in te halen.

Kun je blijven zitten in de eerste?

Aan het eind van de eerste klas ga je meestal naar het volgende jaar. Welke klas dat wordt, hangt af van hoe goed je het hebt gedaan in de eerste klas. Het kan in enkele gevallen ook zijn dat je blijft zitten in de eerste klas, maar dat komt niet veel voor.

Sfeer

Is er een gezellige sfeer op jullie school?

Wij vinden van wel! Maar het gaat er natuurlijk om of jij het gezellig vindt. Natuurlijk kies je een school niet om de gezelligheid. Maar je zult zien dat je met meer plezier leert als je op een leuke school zit. Die leuke school maken we met z'n allen. De schoolleiding, de leraren, het ondersteunend personeel en de leerlingen: iedereen helpt mee aan een leuke sfeer. Want de school, dat zijn we met z’n allen!

Mag je meedoen aan het toneelstuk of de musical als je in de eerste klas zit?

In de eerste klas tel je helemaal mee. Als we weer aan een toneelstuk of een musical gaan beginnen, zijn er audities. Laat maar zien dat je talent hebt!

Cambridge

Wat is Cambridge Engels?

Het Cambridge Programma (in de vwoCambridge klas) bereidt je voor op het behalen van twee internationaal erkende diploma's. Het betekent voor jou dat je heel snel erg goed Engels leert spreken, luisteren, lezen en schrijven. Je hebt daar nu en later veel gemak van. Kijk op Cambridge Engels voor meer informatie.

Leuke activiteiten

Houd ik nog tijd over voor mijn hobby of mijn sport?

Natuurlijk houd je nog tijd over voor andere leuke dingen. Het is niet de bedoeling dat je straks niet meer kunt sporten of je hobby moet opgeven. Je huiswerk is belangrijk, maar je moet af en toe ook iets anders kunnen doen.

Ik hou van kunst, zingen, muziek maken en dansen. Kan ik daar op school iets mee doen?

Kom maar op: op ISW Hoogeland en ISW Sweelincklaan hebben we een echte talentenjacht! Op ISW Gasthuislaan hebben we elk jaar een concert met een band. Op ISW Irenestraat hebben wij een DMB-academie.

Zijn er ook schoolfeesten?

Elke school heeft een eigen feestcommissie. Die organiseert een paar avonden per jaar een disco. Je bent natuurlijk alleen welkom op de schoolfeesten van je eigen school.

Zijn er sportdagen?

Elk jaar organiseren de gymleraren een sportdag. De school neemt ook deel aan schoolkampioenschappen.

Zijn er uitstapjes in de eerste klas?

We gaan bijvoorbeeld op bezoek bij musea. Soms doen we een project op school. Daar hoort dan wel eens een bezoek bij, bijvoorbeeld aan het Archeon, Corpus of Blijdorp. Dit verschilt per school.

Organiseren jullie ook schoolreisjes?

Tegen het eind van elk schooljaar is er een activiteitendag. Alle leerlingen kunnen dan kiezen uit een groot aantal activiteiten.

Technasium

Wat is Bèta Challenge?

Op het ISW Hoogeland volgen alle mavo- en mavo/havo-brugklasleerlingen het vak O&O. Hier word je uitgedaagd om actief en ondernemend te leren over de moderne bèta wereld. Je werkt samen met je klasgenoten aan projecten vanuit het bedrijfsleven, overheid of instelling. Je gaat een oplossing bedenken voor het probleem. Deze oplossing ga je ontwerpen en tevens maken. In dit vak leer je hoe je techniek en technologie in de praktijk kan toepassen.