Technasium

Wat is O&O?

Tijdens het vak O&O zit je niet in een gewoon leslokaal maar in onze Technasiumwerkplaats. Een ruimte waarin je zelfstandig met je team aan het werk gaat. In de brugklas heb je een half jaar lang– 3 uur in de week- dit vak op je lesrooster. Na dit oriëntatiejaar kan je kiezen of je in de 2e en 3e klas door wilt gaan met dit vak. De docent is je coach en je werkt elf weken aan een project. Diverse bedrijven zijn jullie opdrachtgevers voor de projecten. Je gaat ook op excursie, zodat je beter begrijpt waar de opdracht over gaat en wat het probleem is of je brengt een bezoek aan een bedrijf. De overige tijd werk je veelal op school. Naast de diverse projecten maak je verschillende technische - en onderzoeksvaardigheden eigen. Tevens leer je werken met verschillende tekenprogramma's zoals SketchUp. Ten slotte presenteer je de oplossing van de groep aan de opdrachtgever die mede je cijfer zal bepalen voor het project!

Waarom is het vak O&O belangrijk?

Bij dit vak leer je o.a. samenwerken en dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar wel erg leerzaam voor nu en later! Je leert met en van elkaar! Je maakt kennis met een tiental opdrachtgevers in de onderbouw en kruip je in de huid van bijvoorbeeld een industrieel product ontwerper, programmeur of medisch fysioloog. Op deze manier maak je kennis met de praktijk van deze bètaberoepen. Naast vaardigheden die nodig zijn om samen te werken, leer je ook:

  • projectplanning maken
  • probleem analyseren
  • onderzoek doen
  • technisch tekenen, 3D printen en lasersnijden
  • verslag schrijven
  • model of maquette bouwen
  • presenteren van een idee of ontwerp

O&O een erkend examenvak

In de bovenbouw kan je O&O als keuzevak kiezen bij een NT en NG-profiel. In het voorexamenjaar doe je keuzeprojecten. Je hebt met de reguliere projecten in de onderbouw de werkmethode van het Technasium eigen gemaakt en ben je voorbereid op een nieuwe uitdaging. Bij een keuzeproject werk je ook weer samen in een team. Je gaat op zoek naar leerlingen met dezelfde interessegebieden en bepaal je samen het onderwerp van het project. Zodra het onderwerp is gekozen gaan jullie op zoek naar een opdrachtgever. Een keuzeproject duurt een half jaar.

In het examenjaar doe je de Meesterproef. Het ultieme project! Je werkt samen in een team aan één groot project. Dit is je kans om alvast kennis te maken met de bèta wereld, waarin je na het behalen van je diploma wil gaan studeren. Jullie zullen naast je O&O docent ook een expertbegeleider krijgen uit het hoger onderwijs. Hij of zij beoordeelt samen met je O&O- docent jullie werk. Om het verschil tussen de leerwegen van O&O en T&T te verduidelijken kunt u het onderstaande schema raadplegen. In dit schema staan onder andere de keuzemomenten en de examineringen van de vakken O&O en T&T weergeven.

Schema leerwegen O&O 

Stichting Technasium

ISW Hoogeland is een officiële Technasium school en wij zijn aangesloten bij stichting Technasium. Zie voor meer informatie www.technasium.nl

Veel gestelde vragen 

“Is Technasium ook techniek met timmeren en zagen?”
Heel vaak maak je voor je project een product. Hierbij maak je gebruik van gereedschappen en machines in de Technasiumwerkplaats. Tevens leer je ook werken met de 3D-printers en lasersnijder. Tijdens dit vak doe je dus ook veel ervaring op met het werken met moderne productiemethoden en apparatuur. Het bouwen van je product neemt ca. 30 % van je projecttijd in beslag. De overige tijd ben je bezig met overleggen, onderzoek doen, verslag maken en jullie presentatie voor bereiden.

“Is het vak O&O ook iets voor meisjes?”
Natuurlijk is dit vak ook voor meisjes interessant! Meisjes vinden vaak het creatieve aspect leuk en zijn ook goed in plannen. De combinatie van jongens en meisjes in een team levert een goede groepsdynamiek op met verrassende resultaten.

Kosten

Vanaf klas 2 bedragen de kosten voor dit vak  €150, - per schooljaar.

Projecten

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat onze leerlingen het afgelopen schooljaar zoal hebben gedaan? Kijk dan op: Zomergroet Technasium ISW Hoogeland

 

Technasium