Technasium

ISW Hoogeland

 

Ben jij een havo- of vwo-leerling en ben je nieuwsgierig naar de techniek en technologie om je heen, dan is Technasiumonderwijs iets voor jou! Je kunt Technasium onderwijs volgen op ISW Hoogeland.

Wat is Technasium?

Technasium is versterkt bèta onderwijs. Het vak wat hierbij centraal staat is Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Een O&O project begint met een opdrachtgever die een probleem of een vraag heeft. Je werkt samen in een team naar een oplossing toe. Hoe dat gaat? In ieder project doorloop je samen met je team een aantal stappen. Zoals informatie verzamelen (onderzoeken), ontwerpen, deelopdrachten uitvoeren, plannen en organiseren. Bij ieder project gaan we ook op excursie, zodat je meer kennis op kan doen over het vraagstuk. In de laatste weken maak je vaak een prototype en presenteer je je product aan de klas en opdrachtgever. Tijdens de O&O lessen werk je in het Technasiumlokaal. In dit lokaal werk je in teams samen, overleggen, bouwen en testen. Na acht tot elf weken is het project klaar en houd je een eindpresentatie. De opdrachtgever is daarbij aanwezig en zijn beoordeling zal de docent meenemen in het projectcijfer. 

Brugklas

Alle havo/vwo-brugklasleerlingen bieden we een oriëntatie jaar aan voor het vak O&O. In het voorjaar kies je of je in de 2e en 3e klas door wilt gaan met Technasiumonderwijs.

O&O een erkend examenvak door ministerie van OCW

In de bovenbouw kan je O&O als keuzevak kiezen. Je hebt met de reguliere projecten in de onderbouw de werkmethode van het Technasium eigen gemaakt. Je bent voorbereid op een nieuwe uitdaging! Je vormt een team met leerlingen die dezelfde bèta interessegebieden hebben en samengaan jullie op zoek naar een onderwerp en opdrachtgever. Een keuzeproject duurt een half jaar.

In het examenjaar doe je de Meesterproef. Het ultieme project! Je werkt samen met je team aan één groot project. Dit is je kans om alvast kennis te maken met de bèta wereld, waarin je na het behalen van je diploma wil gaan studeren. Voor dit project ga je ook op zoek naar een expert op het vakgebied van jullie opdracht. Deze Expert komt vaak uit het hoger of universitair onderwijs.  

Voordelen van het Technasiumonderwijs

Binnen het technasiumonderwijs ontwikkel je de competenties en vaardigheden die je nodig zal hebben binnen de bètatechniek. Zoals creativiteit in denken en doen, ondernemendheid, samenwerken, plannen, projectmatig werken en organiseren.

ISW Hoogeland is een officiële Technasium school en wij zijn aangesloten bij stichting Technasium. Zie voor meer informatie www.technasium.nl

Kosten

Vanaf klas 2 bedragen de kosten voor dit vak  €150, - per schooljaar.